Pokerstars

Pokertells

Tells i Online Poker

Poker-tells har kallats pokerns kroppsspråk, men tells har aldrig bara handlat om kroppsspråk. Nätpokerspelare har ingen kropp som kan avslöja deras tankar, men vad de faktiskt gör kan däremot avslöja hur de tänker. Tells är helt enkelt ett oavsiktligt avslöjande av information. Du behöver inte bli sedd, eller ens ha en kropp, för att avslöja.

Tells är alla aktiviteter som avslöjar användbar information för dina motståndare. När jag först skrev om tells i onlinepoker var fortfarande nätpokern på grottmansnivå. En av de tells jag då nämnde var The Stall (vänta, uppehålla). På den tiden, när pokerspelare som mest spelade på två bord samtidigt, var The Stall nästan komiskt uppenbart och förutsägbart, och något som verkligen gick att utnyttja. Oerfarna spelare väntade innan de betade på rivern när de satt med en kraftfull hand för att ge sken av att de var osäkra på vad de skulle göra. Nu, många år senare, används The Stall lika ofta av erfarna spelare som vänder på steken och väntar när de vill ge sken av styrka. Detta gör att The Stall är ganska opålitligt idag, men det är fortfarande en tell. Det är bara svårare att tolka vad den betyder.

Idag finns det också spelare som spelar på så många som åtta bord samtidigt och långsamt spel blir därför vanligt. Värdet i The Stall finns i att observera när en lång betänketid bryter mot spelares normala betningsmönster. Till exempel om en spelare har spelat rättframt - helt uppenbart med bra uppkoppling och fokus på bara ett bord - men plötsligt går in The Stall. Detta betyder nästan alltid någonting. På samma sätt betyder det något om en riktigt långsam spelare agerar snabbt då han får se turn-kortet. Det betyder dock inte samma sak vid varje tillfälle, men bara att vara medveten om att spelare har gått ifrån sitt vanliga agerande är till hjälp för dig, och varningsflaggor ska viftas framför dina ögon.

Analys av betningsmönster är en enormt stor del av att spela vinnande poker online; hur snabbt det går, är det en syn eller höjning, och storleken på betar i pott- och no-limit. En stor andel av onlinespelarna är idag vana pokerspelare. De spelar ofta, vilket betyder att de faller in i en rytm och en vana. Deras standard-rytm går att utnyttja, men du ska fokusera på de gånger de går ifrån sitt vanliga mönster. Du vill inte syna någons all-in när de gör något avvikande på grund av att de sitter på nötterna, men å andra sidan vill du syna då avvikelsen beror på ett sprucket stegdrag i en nyckelpott … och du vill vara medveten om det faktum att de gjorde något avvikande.

The Rant (gaphalsen). Många tells i online poker är ett resultat av att spelare berättar att de kommer spela sämre än vanligt. Så snällt av dem. Det mest uppenbara av dessa meddelanden är The Rant. Dåliga pokerspelare går på tilt i alla möjliga pokerspel, och onlinespel är inget undantag. Grejen med onlinepoker är att högljudda typer inte kan glo, himla med ögonen eller göra något annat nedlåtande. Men i chatten kan de förolämpa sina motståndare. De kan inte be om en ny kortlek men de kan hävda att sajten är riggad och förstör deras geniala spel.

En spelare som spyr ur sig oförskämdheter och gnäller på dumma motståndare och riggade spel skulle lika gärna kunna måla ”jag är på tilt” med rosa decimeterhöga bokstäver i pannan. Förutom de vanliga svaga spelarna är det dessa spelare du vill möta i alla typer av pokerspel, till och med hellre än de som spelar på en massa bord samtidigt. Du vill möta spelare på tilt men du vill också vara säker på att du inte spelar vekt mot dem så att de lugnar ner sig. Känn dig fri att driva på dessa spelare i chat-boxen. De tror nästan alltid att de är bättre pokerspelare än vad de i själva verket är, och i regel spelar de mycket sämre när de förlorar än när de vinner. Det är dessa spelare som gör spelet. Du ska värdera dem högt. Till stor del handlar poker om att slå spelare som spelar idiotiskt. ”Ranters” är på toppen av den listan.

Chat revoked (chat avstängd). En del av pokerspelarna på nätet har texten ”chat revoked” vid deras användarnamn tack vare att pokerrummet har blockat deras chat-funktion på grund av något omoget eller ohyfsat utbrott. När du ser någon av dessa spelare måste du fråga dig varför deras chat är avstängd, men troligen spelar du mot en omogen person. Det är också troligt att de tiltar lätt (de skulle också ha kunnat fåt chat-funktionen indragen på grund av rasistiska eller andra nedsättande kommentarer). När de flesta ”chat-revoked”-spelare förlorar en pott på ett fult sätt VET du att de önskar att de kunde kalla sin motståndare en idiot eller något ännu värre. De VILL gnälla. De VILL förolämpa. De VILL förvärra de impulser av tilt de känner. Du kan till och med förvärra deras situation genom att säga något som ”nice hand” till vinnaren. Då kan du nästan se ångan sippra ur spelarens virtuella figur.

The Gloat (den skadeglada). Även om det inte alltid är sant då brukar spelare som är skadeglada efter att ha vunnit en pott vara weak-tighta spelare som förlorar i långa loppet. Den som vanligtvis vinner behöver inte dra uppmärksamhet till det faktumet. Någon som sällan vinner, och behöver uppmärksamhet när det händer, spelar ofta osäkert och vekt. ”Gloaters” är lätta att bluffa efter att de börjat med sina skadeglada utbrott i chatten eftersom de hatar att framstå som förlorare. De lägger sig gärna när det kommer överkort på flopp eller turn för då kan de låsas som att de blev utdragna. De hatar att bli slagna på river av en spelare med en riktigt bra hand. ”Gloaters” kan gå på mega-tilt om de börjar förlora efter att ha skrutit efter en vunnen hand, men allt som oftast börjar de spela tight och försiktigt.

The Whiner (gnällspiken). De som gnäller i chatten skiljer sig från typerna som beskrivits ovan. Folk som gnäller offentligt inför en grupp av okända människor är troligen väldigt vana med att just gnälla. Med andra ord: En ”whiner” behöver inte vara på tilt då han förlorar. En variant av ”The Whiner” är ”The Challenger” som säger ”let’s play heads up” varje gång han förlorar ett par händer i rad eller blir utdragen några gånger under en kort period. Hur som helst brukar båda dessa spelartyper förlora i längden.

The Rocket Scientist (det självutnämnda proffset). Alla spelare som öppet berättar om hur man ska spela poker, men sedan spelar uppåt väggarna, är några du vill möta. Men i regel blir dessa spelare inte kvar i spelet så länge, och ofta är de helt gröna på poker. På kort sikt kan du ta deras pengar men över tid är de inte så betydelsefulla.

Online-tells ger dig nästan alltid information, men blanda inte ihop ”det här betyder något” med ”det betyder samma sak i varje situation”. Att använda ”in turn-knapparna” är ett bra exempel på det. När någon har auto-check intryckt betyder det nästan alltid svaghet, men auto-bet och auto-raise kan betyda olika saker beroende på när det sker. Auto-raise före floppen är alltid ett tecken på riktig styrka (om inte spelaren är en komplett galning eller på stortilt). Auto-raise på floppen däremot är oftare ett tecken på falsk styrka från en spelare som vill vakta en halvbra hand.

Vissa tells är överförbara från live-poker som när spelare är otåliga och betalar blind direkt när de satt sig vid bordet. Andra tells är helt och hållet skapade i en onlinepoker-miljö. De kanske inte är tells som man oftast tänker sig dem, men ger ändå information. Det kan vara att använda sig av datorprogram som hjälper dig att hålla reda på motståndarnas flopp-procent etc.

När du spelar poker på nätet kan du inte se motståndarna, men du kan se vad de gör. Precis som i resten av livet är det vad människor gör som är det viktigaste. Hur de agerar ger information om självförtroende, skicklighet, mod, grad av mogenhet och nivå av sunt förnuft. Betningsstrukturer och beteende i chatten erbjuder en guldgruva av information som du kan använda mot de du möter. Det är kanske inte är lätt att tolka, men det faktum att tells existerar gör dem viktiga att kunna snappa upp.