Pokerstars

Texas Holdem Pokerspel

Grundläggande Texas Holdem

I och med den dramatiska ökningen av pokerns popularitet, i synnerhet Texas holdem, anstormas nu pokern av nya spelare, som kanske inte är helt gröna gällande poker, men definitivt är nybörjare i relation till de mer erfarna spelarna. Dessa spelare har blivit influerade av pokern de sett på TV. Visst är det häftigt att pokern växer så snabbt, men för många nybörjarspelare har detta ödesdigra konsekvenser.

För att vara helt ärlig: Om du ser Tiger Woods skruva bollen runt ett dogleg och över en bunker med sin järn-trea, för att sedan se bollen stanna på green på en femöring, ja, inte tror du att du kan göra samma sak? Nu menar jag inte att all poker på TV är av ”Tiger Woods-klass”, långt därifrån. Vissa spel man ser i på TV är hopplöst dåliga, och även de bästa spelarna i världen gör usla spel ibland.

Det nybörjarna måste komma ihåg är att de pokerhänder som visas på TV inte representerar vad som gör en bra pokerspelare. Det som först och främst skapar en fantastisk spelare, i vilket spel det än må vara, är att kunna hantera de grundläggande elementen. Ted Williams, Magic Johnson, Earl Anthony, Cheryl Miller, Joe Montana och Martina Navratilova har alla spenderat tusentals timmar att slipa på det allra mest grundläggande, även efter att de blivit världsstjärnor. I själva verket ägnar de väldigt stor del av sin tid att slipa på de, till synes enkla, saker som utgör små brister i deras spel.

Som alla andra spel har Texas holdem grundläggande element, som kanske inte är speciellt ”flashiga”, men som måste bemästras innan en spelare kan nå framgång.

Disiplin. Inga pokerstrategiska kunskaper spelar någon roll om du inte har förmågan att utnyttja dem. Om du vet att du inte ska ”tilta”, men ändå gör det, har du undermålig disciplin och då är du en betydligt sämre pokerspelare än den du kunde ha varit. Du kanske fortfarande är bättre än medelspelaren, men ändå bara en bråkdel av den pokerspelare du borde vara. Det är nästan omöjligt att arbeta för mycket på disciplinen.

Betar. Beten är pokerns atom. Chips är elektroner och protoner, men betarna är byggstenar till allt bra och dåligt som händer i poker - om du spelar för riktiga pengar vill säga. Om du spelar för att tillfredställa ditt ego snarare än att vinna pengar har du andra prioriteringar, och då har du ramlat in på helt fel webbsida. Alla pokerspel med kontanter kretsar kring beten (Turneringar är annorlunda: Att överleva och bli den siste spelaren kvar är koncept som inte är överförbara till cash-games). Ditt mål är inte att vinna flest potter. Istället är det att få ut maximalt av dina betar. Du försöker satsa pengar, alltså göra betar, då du har en positiv matematisk förväntning. Det gör i och för sig att ditt mål är att vinna potter, men det är inte dit huvudmål, och definitivt inte det du ska fokusera på. Du ska helt enkelt försöka få in pengarna då du antar att din hand är bäst. Om du vinner, förlorar, har tur eller otur har egentligen ingen betydelse. Låt de dåliga spelarna fokusera på resultatet. Du, å andra sidan, ska fokusera på att fatta rätt beslut.

Mörkarna. Poker är en tänkande människas spel. Betar som görs utan tanke, antingen av dåliga spelare eller när reglerna tvingar spelare att lägga in pengar (mörkar, antar), är de avgörande pengar som står på spel. Tänkande spelare fokuserar på betar som är gjorda utan tanke. Attackera de dåliga spelarna och attackera mörkarna. Tänkande spelare har en fördel över de halvtänkande spelarna och en enorm fördel över dem som inte tänker alls.

Limit kontra no limit. Den mesta av den pokern som visas på TV är no limit texas holdem-turneringar. Det spelet väldigt annorlunda i jämförelse med limit holdem-cash game trots att de är i samma spelfamilj. Många av de vinnande taktiska finesserna i no limit holdem-turneringar är oanvändbara, eller till och med kontraproduktiva, i limit holdem- cash games. Motorsågar kapar de flesta saker bäst, men smörknivar är mer användbara för vissa uppgifter. Bara för att du har sett en skicklig skogshuggare kapa en stor ek med en motorsåg betyder det inte att du ska använda en sådan när du ska skära smör.

Starthänder. Det mest överskattade grundläggande elementet i Texas holdem är vikten av att spela bra starthänder. Nybörjare fokuserar för mycket på de första två korten, och försöker ofta att strukturera starthänderna i olika grupper. Holdem är egentligen mest ett spel efter floppen snarare än före, men dåliga och mediokra spelare fixerar sig vid för vilka starthänder som ska spelas i allt för stor utsträckning. Utan en förståelse varför du spelar vissa händer, och hur du planerar att hantera dem på olika typer av floppar, missar du spelets egentliga kärna. Lär dig varför och hur du ska spela snarare än vad du ska spela.

De grundläggande elementen vinner fotbollsmatcher, poker och alla andra typer av spel. Låt fiskarnas försöka köpa potter med sitt stora ego. Du ska istället fokusera på det grundläggande och låta tanken styra ditt spel och därigenom generera vinst. Vinst som kommer från de tanklösa ego-spelarna, spelarna som helt enkelt inte fokuserar på det som är viktigt.