Pokerstars

Poker discipline

De fundamenteelste pokervaardigheid

Het spelen van winnend poker is een beetje als een boom, alles begint bij de wortels en vertakt zich van daar. Jammer genoeg zijn er maar weinig spelers die zich dit realiseren, dus als iemand een probleem identificeert, hakken ze veel te vaak de takken weg in plaats van dat ze de wortels aanpakken.

Een schrijver ontwikkelt vaker een schrijversblok -- ze weten gewoon niet wat ze vervolgens moeten doen. Ervaren schrijvers realiseren zich echter dat het probleem niet gewoon "daar” is waar ze de blok hebben, maar dat het eerder in hun verhaal ontstaan is. Als je over de snelweg van Los Angeles rijdt, kom je wel eens in een file te staan. Je probleem als chauffeur is echter bijna nooit de file zelf, maar een resultaat van de ‘wortels’ van slechte verkeersplanning, slecht toezicht van verkeersberichten enzovoorts. Poker lijkt daar erg op.

Dwing jezelf eens om naar enkele ‘bad beat’ verhalen te luisteren. Bij bijna alle ‘bad beat’ verhalen maakt een speler een fout – vaak het 'checken' van de ‘flop’ met als doel een ‘check-raise’. Terwijl het punt van de schrijver de “bad beat” is, moeten de spelers zich eigenlijk richten op de wortel van de beat; een risicovol en oncorrect spel eerder in de hand.

Luister als iemand een gebrek in zijn of haar spel bespreekt. Als je het gebrek objectief analyseert, is het probleem van de persoon meestal niet het schijnbaar, oppervlakkige gebrek. Het ware probleem ligt een of twee stappen eerder in het algemene spel van de speler.

Winnende spelers zouden constant hun spel moeten evalueren – wat ze goed doen, wat ze slechts voldoende doen, waarin ze onder het gemiddelde zijn en dan mogelijke manieren zoeken om ze alle drie te verbeteren. Een geweldig ding aan poker is dat er zoveel variaties zijn, zoveel vaardigheden en tactieken waaraan we kunnen sleutelen om betere resultaten proberen te krijgen. Maar dit alles komt van een grote wortel.

Sommige mensen hebben de spel keuze, of tafel keuze de belangrijkste van alle pokervaardigheden genoemd. Vindt het spel dat het beste bij je vaardigheden past, speel dat en win het. Ok, het is belangrijk, maar zelfs dat is onbeduidend vergeleken bij de belangrijkste wortel van winnend poker.

De belangrijkste vaardigheid die een speler moet beheren is niet wiskunde, het is niet het lezen van je tegenstander, het is niet een goede begin hand selectie, het is geen solide spelplan, het is ....zelfbeheersing!

Het doet je verdomd niet goed als je weet dat je niet meer geld moet verspelen dan dat je hebt, als je het toch doet; het helpt je niet te weten dat je niet moet bedriegen en je het toch doet; je hebt er niets aan te weten dat je geen 72o in Holdem moet spelen en je doet het toch; het helpt niet te weten dat je spel op een gegeven moment slechter wordt tot op het punt dat je negen uur achter elkaar verliest, als je toch nog na die tijd blijft doorspelen enzovoorts, enzovoorts...

Poker is niet zomaar een spelletje van het moment. Als je vaak met dezelfde tegenspelers speelt, moet je je basis leggen voor veel strategische speelminuten, uren en zelfs maanden voordat je afvuurt. Zo moet ook iedere actie die je nu onderneemt het resultaat zijn van een solide basis van eerdere acties. Iedere stap op de ladder die je naar een actie leidt, moet met zelfbeheersing en een juiste houding genomen worden. Speel een spel of de spellen waarin je goed bent, zorg dat je een goedoverwegen basis strategie hebt, zet je als doel een winnende speler te zijn, vindt een limiet waarvoor je voldoende geld hebt, speel handen met een positieve verwachting, houdt je kont slechts zolang op de stoel als dat je bijna optimaal speelt, selecteer individuele spellen die bij je passen, laat de slechte resultaten van een dag niet de emoties op tilt slaan enzovoorts. Als dit alles duidelijk is, kan iedere individuele actie die je dan neemt, gegrond zijn op een solide, verstandige basis.

Ieder beetje winnende strategie en briljante filosofie moet toegepast worden of het is bijna waardeloos. Geen andere kennis doet ertoe als je geen zelfbeheersing praktiseert en je kennis niet gebruikt.

Als je een succesvolle, redelijk gelukkige speler wilt zijn, werk dan eerst aan je zelfbeheersing – en ik bedoel dat je het vanaf de allereerste dag moet doen. Daar valt niets mee te vergelijken.