Pokerstars

Omaha High Low Strategie

Introductie tot Omaha Hi-Lo

Mensen vragen me vaak welk boek ik aanraad aan de beginnende Omaha speler. Er zijn andere nuttige boeken, maar mijn gebruikelijke antwoord is: de Bijbel. Omaha heeft de neiging om beginnende spelers te laten bidden, maar zo hoeft het niet te zijn.

Ik wordt ook vaak gevraagd mijn eigen boek over Omaha te schrijven. Dit is geen boek. Het is ook niet bedoeld om de meer gevorderde, ingewikkelde en moeilijke vaardigheden te behandelen die de sterkste Omaha spelers beheersen. Dit is een introductie tot de belangrijkste strategieën achter het spel. Terwijl het niet bedoeld is om de meest gevorderde begrippen te behandelen, behandelt het begrippen waar ook veel ervaren spelers baat bij kunnen hebben, en niet alleen beginners.

Wat ik hier bedoel met “Omaha” is de meest voorkomende variant van Omaha Holdem: Limit Omaha HiLo Split, Omaha8, Omaha/8, Omaha High-Low, Omaha Split, Omaha Eight-or-Better. Omaha wordt ook gespeeld Limit High Only, Pot Limit High, en Pot Limit HiLo Split. Terwijl begrippen hier soms van toepassing zijn op de andere variaties, zijn anderen dat weer niet. Bekijk de bovengenoemde links voor strategie ideeën van de andere variaties. Sommige lezers willen misschien beginnen met de Hoe speel ik Poker pagina en de Omaha Regels pagina die over de grondbeginsels van het spel gaan en dan hier terugkomen. Kijk ook eens naar Omaha Fabels, welke de gebruikelijke misverstanden behandelt.

Twee kaarten, altijd twee kaarten. Omaha handen bestaan uit drie van de vijf community board kaarten, plus twee kaarten van de hand van iedere speler -- altijd drie van de board, twee uit de hand. Je kunt dezelfde of verschillende kaart combinaties gebruiken om je hoge hand te maken en je lage hand (indien die er is), maar je gebruikt altijd twee van je hand, drie van de tafel. Dit is belangrijk, niet alleen van het perspectief dat het een regel is en je het moet doen, maar ook in het denken hoe je hand met de board moet integreren. Je hand moet met de board samenwerken. (Cooperateion is een terugkerend Omaha principe.) Je moet je hand nooit alleen bekijken. Het heeft drie kaarten van de board nodig voor hoog en drie kaarten voor laag. (Sommige nieuwe spelers vinden het nuttig de aandacht meer op de “drie van de board” te richten dan “twee van de hand.”)

Nut low betekent de best mogelijke low hand. Het lezen van low hands verwardt nieuwe spelers vaak – en ook ervaren spelers – maar er is eigenlijk een heel gemakkelijke manier om het te doen. Ten eerste moet je aan de 'twee kaarten van je hand, drie van de board’ regel denken. Een board als 87532 kan 2367 maken, wat tamelijk moeilijk te lezen is maar je leest je low hand gewoon door de laagste kaartcombinatie te nemen die gevonden kan worden door drie kaarten van de board te gebruiken en twee van je hand.

Maar wat is de laagste? En hoe zit dat als je kaarten gepaard zijn (counterfeited) op de board (tafel)? Denk er zo over: de laagst/best mogelijke hand is een wheel, een 54321 – of 54.321. De hoogste/slechtst mogelijk kwalificerende lage hand is 87654 – of 87,654. Lees je lage hand als een getal, begin met de hoogste kaart en werk zo naar beneden. De speler met de hand/getal dat het dichtst bij 54.321 komt, wint (of speelt gelijk als iemand anders dezelfde hand of hetzelfde getal heeft). Omaha spelers spreken vaak over “de nut low." Dit is de best mogelijke laag in deze hand. Terwijl A2 gecombineerd met een 876KD board de beste laag creëert die mogelijk is, maakt de 54 gecombineerd met een board van A23KD de nut low in een ander geval. En, 23 gecombineerd met een 764KA tafel maakt een nut low (64,321), niet een A2, welke slechts een 76,421. Als je verward raakt door hoe je kaarten gepaard of counterfeited zijn door de tafel, toon je hand bij de showdown en vraag de dealer precies te lezen wat je low hand is.

Omaha is een spel van nut hands, dus als handen ontbloten, oefen het lezen van wat de nut low hand is. Dan begin te denken aan je eigen low hand in verband met de nut low. Het doet er niet toe hoe laag je low is, wat er wel toe doet is hoe laag je low is in vergelijking met de nut low.

Waarom Omaha spelen? Deze website heet Speel winnend poker. Terwijl sommige nieuwelingen die deze introductie lezen, niet kunnen afwachten het goede te doen, is het doel om te winnen bij Omaha -- niet lol te hebben of zelfs jezelf te ergeren. Eerlijk gezegd, bij lagere limieten is het winnen van Omaha gemakkelijk, als je echt probeert te winnen omdat de meeste Omaha spelers verschrikkelijk spelen, nog veel slechter dan dat ze Holdem spelen (wat niet zo goed is om mee te beginnen).

Op veel manieren is Omaha mathematisch gezien, eenvoudig. Als je slechts goede beginhanden speelt en je tegenstanders de kans zien om bijna iedere hand te spelen en zich er niet voor interesseren of ze voor een of vier inzetten spelen, zal de wiskunde van dat gauw in je voordeel werken. Omaha is het beste spel om geld mee te verdienen, vooral als je een klein budget hebt. $3/6 Omaha verlangt slechts de helft van het budget van $3/6 Holdem, maar je winst per uur zou hoger moeten zijn.

Slechte spelers hebben praktisch geen kans om Omaha te verslaan over een betekenisvolle periode van tijd, maar ze kunnen grote potten winnen en echt goede sessies hebben. Dit is ook waar van Holdem, maar niet zo in die mate, omdat Holdem edges over het algemeen klein zijn in loose spellen. Zwakke Holdem spelers kunnen “samenscholen” en pot kansen krijgen op hun slechte draws en daarom helemaal niet zo slecht spelen. Er is daarentegen geen parallel tot het 'scholing’' verschijnsel in Omaha, waar heel vaak vijf spelers steenkoud dood drawen terwijl twee spelers alle outs tussen hun hebben (bijvoorbeeld, op de turn de nut flush en de top set zijn de enigste live handen en vijf andere spelers met two pairs en baby flushes drawing dead).

Omaha is een spel van enorme edges; Holdem is een spel van kleinere edges. Low limit Omaha spellen zijn de spellen die het gemakkelijkste te winnen zijn – als je goed speelt. De meeste spelers hebben niet het vermogen of wat nog belangrijker is, de wens om goed te spelen in low limit Omaha spellen. Als je speelt om te winnen, zijn Omaha spellen over het algemeen de plaats om te spelen omdat ze goedkoper zijn (minder budget), winstgevender (hogere winsten per uur) en je zwakkere spelers hebt die veel slechter spelen. Het is echter enorm saai. Wat het winnen van loose-game Omaha niet is, is een vrolijke bedoening.

Voor de iets minder ervaren spelers zijn er enkele tegenspraken hier. Omaha is een geweldig spel voor goede spelers... maar de meeste onervaren spelers zijn niet goed... maar het is erg gemakkelijk een speler de ver-boven-gemiddeld Omaha te leren spelen...maar het basisadvies is om met enorme discipline te spelen....maar het hebben van discipline is een gevorderde vaardigheid... en het is zo saai als de pest.

Omaha is een spel van niet-toevallige accuratesse. Een ding dat je moet begrijpen over Omaha is dat omdat je een hoger percentage van je laatste hand gauwer krijgt, je handen over het algemeen veel meer omschreven zijn dan in Holdem of Stud. Per slot van rekening is 7/9 van je hand bekend op de flop. Als het dan op het inzetten aankomt, is de mogelijke uitkomst van een Omaha hand vaak precies bekend. Een speler met twintig, of twaalf of vier outs, heeft zoveel outs.

In Holdem zijn toevallige uitkomsten gewoon. Terwijl ze meerder tegenstanders aanschouwen, kunnen ze winnen door oddball kickers te raken of hun onderpair op te frissen. Omaha daarentegen, is veel concreter. Je kent je outs – hoeveel kaarten je de nut hand maken. In loose games is weinig mysterie. In strakkere spellen hoef je vaak geen nut hands te maken om te winnen omdat je weiniger tegenstanders aanschouwt maar in gebruikelijke lower limit situaties (waar het meeste van Omaha wordt gespeeld) is er weinig toevalligheid aan het spel. Tegengesteld aan Holdem moet je gewoonlijk precies weten hoeveel mogelijke kaarten je de winnaar maken en hoeveel dat niet doen voordat je de river kaart uitdeelt.

Omaha is een spel van informatie. Holdem is een spel van onzekerheid. Zo zijn ze ontworpen! Bij loose game Omaha gaat het om de nuts. Bij loose game Holdem is het veel meer in de schaduw en veel moeilijker.

Veel spelers schijnen de verkeerde conclusies te trekken van de grote onzekerheid die een deel is van Omaha. Zij denken omdat hun nut flush op de turn verslagen wordt op de river als de tafel paart, dat Omaha iets van een mysterieuze toevalligheid over zich heeft. Het tegenovergestelde is waar. Er is een precies aantal kaarten dat paart met de tafel en je zult laten verliezen. Er is een precies aantal kaarten dat niet paart met de tafel en je zult laten winnen. Op de turn, als je de nut flush hebt, met geen kaarten in je had die gepaard zijn met de tafel, en je tegenstander heeft een set, met geen andere kaarten gepaard met de tafel, dan zijn er precies veertig mogelijke river kaarten. Precies tien paren de tafel om je een verliezer te maken. Precies dertig paren niet de tafel om je een winnaar te maken. Dat is het – pure eenvoudige wiskunde. Op lange termijn win je drie van de vier. Dit is bekend. Dit is Omaha.

Laat je niet verwarren door begrippen die er niet toe doen. Wat er toe doet in ieder vorm van poker, maar vooral in Omaha, is de waarschijnlijkheid om te winnen – niet wie tijdelijk de leiding heeft. Of je een gemaakte hand flopt of een draw of een backdoor draw, doet er niet toe, wat van belang is zijn je vooruitzichten, je kansen of de winnende hand te hebben op de river. Wat telt is hoeveel kaarten, in welke combinaties je de winnende hand maakt. Weet hoeveel kaarten je hand maken en dan weet dat je op lange termijn potten zult winnen in het wiskundig passende percentage: als je x% kans hebt om de winnende hand te maken, krijg je beter tenminste de overeenstemmende juiste pot kansen.

Omaha is een spel van accuratesse, duidelijkheid en concrete informatie. Zeker, soms zul je pech hebben en omdat Omaha edges zo enorm zijn, kan het tamelijk moeilijk te verwerken zijn als je pech hebt, maar omdat de edges zo ongewoon groot zijn kun je nog steeds winnen als je goede start handen speelt in Omaha en pech hebt. Je moet gewoon je discipline bewaren.

Starting hands. Niet zoals bij Holdem waar het post-flop spel veel kritischer is, begint het winnen van Omaha in wezen bij de beginhanden. Beginhanden bestaan voor de flop, waar je enorme edges krijgt in Omaha tegen een veld. Op de turn zul je vaker periodes hebben waar sommige spelers zelfs dead drawen, en dat is duidelijk het sappigste geld in het spel, maar de eenvoudigste, en meest directe, en nodigste manier om deze spellen te winnen is om geen slechte handen te spelen en om meer geld in de pot te krijgen als je A255 hebt en verschillende van je tegenstanders handen hebben als K965. Het is een deel van winnend Omaha dat je rot handen krijgt met een lage winstverwachting om te betalen voor de flop terwijl het enorme ellendelingen zijn.

Het niet tellen van AA en misschien KK, in lossere, multizijdige spellen, komen Holdem handen veel dichter in waarde dan Omaha handen dat doen – niet strijdig met broodjeaapverhalen. Als je dit basisbegrip niet kent en niet waardeert, zul je in moeilijkheden raken in Omaha. Omaha heeft een redelijk grote groep handen die dubbel zo snel zullen winnen als toevallige handen. Er zijn maar weinig Holdem handen waar je hetzelfde van kunt zeggen. De basis van winnen in loose-game, laag tot middel limiet Omaha is slechts het spelen van goede beginhanden en het raisen voor de flop met velen.

Schooling in Omaha. "Schooling" is een gebruikelijk fenomeen in loose-game Holdem. Als verschillende spelers slecht spelen door te callen met zwakke draws, zoals bijv. gutshot straights of backdoor flushes, beschermen deze spelers zich gedeeltelijk onderling door de “prijs” van elk van hun calls beter te maken. Als slechts een speler met een gutshot draw calls, dan is dat gebruikelijk een aanzienlijke fout, maar als verschillende spelers gelijksoortige calls maken, is de pot nu groot genoeg om de calls winstgevend te maken of teminste niet zo slecht. De juiste kennis van de strategeie die verwikkeld is bij schooling, is een sleutel vaardigheid in loose-game Holdem. (Zie artikel over Holdem Schooling hier).

Er is geen parallel schooling verschijnsel in Omaha – in tegenstelling. In Omaha profiteren de favorieten van schooling en niet de verwachte verliezers. Dit omgekeerde schooling verschijnsel is wat Omaha vaak onnadenkend winstgevend maakt. Spelers met vier outs of minder call inzetten van spelers met twintig outs, en het doet er niet toe hoeveel mensen callen, de twintig outs speler blijft twintig outs hebben. Ondanks de onuitgesproken omgedraaide winstgevendheid van “schooling” in Omaha, houden slechte spelers zich er de hele tijd mee bezig. Zij kijken naar een grote pot en callen inzetten in de hoop op geluk ook al kunnen ze totaal dead drawen.

Stel je voor je flopt een top set van drie koningen tegen zeven tegenstanders. De ware vijanden van je KKK (of iedere sterke Omaha hand) zijn de eerste twee callers (de twee tegenstanders met de meeste outs). Op een flop van KsDr7k bijvoorbeeld, zijn we bang voor ABTx wrap-straight draws. Dat is de eerste of eerste twee callers. Dan hebben we open-end straight draws. We zijn de favoriet over hen (en alle anderen van de draws). Vervolgens zijn er backdoor flush draws. Dan maken we ons zorgen over de lamme backdoor straight draws rond de zeven. Natuurlijk, veel van de longshot draws overlappen zich. Bijvoorbeeld als de Aas-hoog schoppen flush draw ons callt, zullen we zeker de vijf-hoog schoppen flush draw willen callen, drawing dead. Ja, soms winnen ze, maar we houden van deze zesde, zevende en achste callers!

Als we aannemen dat we niet zullen winnen totdat we opvullen en niet zullen opvullen op de turn, zullen we met de KKK tien outs van de vierenveertig mogelijke kaarten hebben wat betekent dat we 23% van de tijd zullen opvullen. Zelfs als we daar 3% van verliezen door quads, is dat nog steeds een uit vijf winstpercentage, voor een scoop terwijl we zes, zeven of acht zijdige actie krijgen. Daarbij komt dat we normaal onze eigen backdoor draws hebben. Als we twee backdoor Koning-hoog flush draws hebben, zal dit verder het beetje macht dat de zesde, zevende en achste callers hebben, vernietigen, omdat hun backdoor baby flush draws in onze kleuren totaal dead money bijdragen tot het aspect van hun handen.

Het bouwen van een pot met een raise voor de flop in Omaha is dus niet van voordeel voor schooling tegenstanders, het helpt de spelers met de goede handen. De andere kant van dit verschijnsel is dat het een ander belangrijk verschil tussen Omaha en Holdem blootlegt.

In loose Holdem games zijn er een hoop handen die je gunstig tot je arsenaal kunt voegen, de meest duidelijke is Aas-rag gekleurd en gekleurde verbindingen. Dit is niet het ware Omaha. Nogmaals het verschil in waarde van handen meervoudig is veel dramatischer in Omaha dan in Holdem. Het meerendeel van de handen kunnen gewoonweg nooit gespeeld worden (buiten de blinds). Als je aan de button bent en iedereen limps in, is 3456 nog steeds een waardeloos stuk vuil. Het doet er niet toe of je drie tegenstanders of zeven hebt, de hand deugt niet. Je kunt een klein aantal bijkomende handen spelen, maar voor het grootste gedeelte kun je niet veel meer handen aan je speelrepertoire toevoegen, het doet er niet toe hoe los of zwak je tegenstanders zijn.

Het ding dat zo'n spel losser maakt, is dat je wilt spelen voor een raise op de meeste handen die je speelt. In strakke spellen, is het vaak goed spel om te callen als iemand voor je inlimpt. In een loose game is raisen vaak het correcte spel omdat je een hand speelt die de overhand heeft. Je wilt dood geld in de pot en je wilt dode handen die het hopeloos najagen! En ze zullen.

A “river” spel? Sommige spelers noemen Omaha graag een "river spel" omdat de laatste kaart vaak de winnende hand bepaald. Terwijl dat waar is, is het idee achter dit “river spel” idee erg gebrekkig. Slechte Omaha spelers wachten op de river om in te zetten – terwijl ze weten dat ze gaan winnen (of verliezen). Dat is gewoon niet verstandig of winstgevend. Omaha is niet een “river spel”; het is een spel van voorbereiding.

Voor de flop: je zou handen moeten spelen die een hoge verwachting hebben, je moet de pot grootte manipuleren, je moet proberen je tegenstanders te manipuleren zodat als je een hand hebt die goed speelt tegen minder tegenstanders, je tegen minder tegenstanders speelt en als je een hand hebt die goed speelt tegen een vol veld, je tegen een vol veld speelt.

Na de flop: de flop is beslissend. Hier moet je beginnen grofweg de mogelijkheden te berekenen en afleiden hoe gunstig je kansen zijn om te winnen. Weer, hier moet een speler de pot manipuleren – meer chips erin krijgen als de kansen voor je zijn, probeer te minimaliseren als je een langere shot hebt.

De turn kaart is het minst belangrijke aspect van Omaha, maar het is het eind van het belangrijke wiskunde deel van het spel. In loose games, kun je redelijk precies je kansen op het winnen van iets of alles van de pot berekenen.

Of een speler dan zijn hand maakt of niet op de river, doet er niet echt toe. Je doet alles wiskundig goed tot op dat moment en verliest aan een outer, dat is ok – doe gewoon hetzelfde keer en keer opnieuw de volgende keer. Omaha (en alle andere spellen) draait om het beste te hebben op lange duur. Er is geen “leider geld” in poker. De “beste” hand is de hand met het hoogste win potentieel (inclusief het begrip dat sommige handen meer inzetten zullen winnen dan anderen). Denk niet dat wat net gebeurd is, een aspect van een “river spel" is. Ik kan er niet genoeg de nadruk op leggen: Alle werkelijk belangrijke acties in deze hand vinden plaats voordat de river kaart je pech bracht.

Een ander ding dat overwogen dient te worden is dat slechts een klein percentage van geld actie op de river is in Omaha. Poker gaat om geld. Omaha gaat niet om de river. Dat is naief. Omaha draait om het geld in de pot te krijgen op een wiskundig voordelige manier voor de river. Limit Omaha High Low is een anti river spel!

Anders gezegd, als je kop of munt speelt tegen iemand, en hij zegt dat hij je $5 zal geven voor iedere keer dat de kop valt, maar dat jij hem $1 moet geven iedere keer als de munt valt, zou het verkeerd zijn om naar deze situatie te verwijzen als een “munt-gooi spel”! Het belangrijkste deel van het spel zat hem in de afspraak en niet in het gooien van de munt zelf.

Drijven van de pot. Bij loose game Omaha gaat het meestal om de nut hands. Als er een flush is, wil je zeker de nut flush. Als er een low is, wil je zeker de nut low. De duidelijke reden is natuurlijk omdat je de winnende hand wilt in plaats van de op een na of twee na beste hand. Maar dat is niet de enige waarde om nut handen te spelen.

Nogmaals, het winnen van Omaha verlangt pot manipulatie – zet meer geld in als je duidelijk de overhand hebt, speel goedkoop als je dat niet hebt. Nut handen en nut draws die kwaliteitskaarten gebruiken, kunnen het inzetten opdrijven terwijl handen die niet nut zijn, dat niet kunnen.

Bijvoorbeeld, laat ons eens kijken naar het enorme verschil tussen KK en BB – niet op het gebied van hoe veel vaker KK de winnende hand maakt, maar qua het verschil in pot groottes. KK is een waardevoller bezit gedeeltelijk omdat KK de inzet van veel potten kan opdrijven terwijl BB dat niet kan -- zoals op de turn tafel van KDD7 versus een tafel van BDD7. Het verschil tussen deze twee situaties is enorm. Er zijn andere redenen waarom KK een belangrijk bezit is terwijl BB een onbelangrijke is, maar het verschil is hoe ze ieder de inzet kunnen drijven (of niet) biedt een uitstekende illustratie van welke situatie je in zult zijn wanneer je Omaha speelt.

Zo ook is er een groot verschil tussen A23x en A2xx op een 87K flop. De laatste hand zou minder geld moeten winnen niet alleen omdat het soms gecounterfeited zal worden en niet de winnende hand maakt, maar omdat het de inzet niet zoveel kan drijven (als uberhaupt) zoals de A23x dat kan. A256, A247, A269, al deze handen zouden extra geld moeten winnen niet zomaar omdat ze je vaker winnaars maken, maar omdat je er de inzet veel sterker mee kan drijven dan met de eendimensionale A2.

Cooperatie. Gierige spelers zullen waardeloze Omaha spelers zijn. Dwaze hebzucht kost de spelers vaak inzetten omdat ze gewoonweg niet erkennen dat het spel vaak cooperatief inzetten verlangt. Stel je voor dat er drie mensen in de pot zijn. Op een 8s7s5k flop zet speler A in en wordt gecalt. De 9h komt op de turn. Speler A zet weer in, Speler B calls, Speler C raises, Speler A reraises, B calls, B caps, A en B callen. Nu paart de river kaart de tafel met een flush kaart, de 9s. Wat nu? Vaak zal speler A willen inzetten, met geen hoge hand en Speler B zal raisen met geen lage hand. Dit zal speler C met een straight en een zwakke low uit de pot verdrijven. Vertaling: stomme speler A en speler B. In plaats te coopereren om tenminste een inzet van speler C te krijgen, krijgen ze niets. Als Speler A stom inzet, zou Speler B moeten callen en hopen een inzet van Speler C te krijgen of misschien een idiote raise. Het betere spel zou zijn voor Speler A te checken, Speler B laten inzetten, Speler C laten callen, dan speler A laten checkraisen en speler B nu laten callen. Zo krijg je tenminste een inzet van speler C en misschien wel twee. Denk er eens aan hoe je het cooperatieve inzetten tussen hoge en lage handen kunt gebruiken om inzetten van spelers in het midden af te persen. Wees niet hebzuchtig en kost jezelf geen geld.

Geluk. Terwijl de nadruk van de niet-toevallige wiskundige aard van het bovenstaande spel het uitmaakt, zal ik een paar dingen noemen over het geluk dat van toepassing is in Omaha. Bij alle poker is geluk betrokken. Omaha is de meest wiskundige rechtstreekse poker spel –erg weinig toevalligheid, erg veel informatie te kennen. Dus als iemand een wonderbaarlijke one-outer op de river maakt, zullen sommige mensen foutief denken dat je voor Omaha veel geluk nodig hebt, want het tegenovergestelde is gewoon waar. Omaha is een beetje als een roulette wiel. Als je inzetten hebt op alle nummers behalve een, als toevallig dat ene getal opkomt, is dat echt pech hebben. Maar nu stel je voor dat de persoon die op dat ene nummer wed, ook zoveel geld heeft ingezet als jij. Je had zesendertig kansen om te winnen, hij had een, terwijl hij voor dezelfde prijs speelde. De uitkomst op lange termijn van dit spel wordt zeker niet door geluk bepaald! Je zult je tegenstander vernietigen, heel vroeg, of een beetje later. Als hij geluk heeft, heeft hij super veel geluk, maar dat is in orde, zolang hij bereid is keer op keer dezelfde inzet te maken.

Holdem heeft veel meer toevallig geluk dan Omaha (of Stud). Daarom is het het populairste spel. Slechte spelers kunnen langer verdienen. Ietswat bizar is dat Holdem ook meer lange termijn vaardigheid heeft. Het winnen van Holdem is een spel van het vaak uitbuiten van kleine edges. Het winnen van Omaha is een spel van het uitbuiten van enorme edges minder vaak.

In de meeste manieren is Omaha een veel eenvoudiger spel. Als het door goede spelers gespeeld wordt, zijn Omaha spellen verschrikkelijk – tenzij de blinds enorm zijn, wat de spelers dwingt te gokken. Daarom wordt Omaha vaak gespeeld met een kill, om actie in het spel op te wekken dat weinig heeft. Daarom zal Omaha nooit het “spel van de toekomst” zijn. Slechte spelers hebben geen kans. Goede spelers eten ze rauw. Op veel plaatsen vlammen Omaha spellen een tijdje op, en dan doven ze uit als de slechte spelers teruggaan naar Holdem spellen waar toevallig geluk hun een kans op vechten geeft.

Quartered. In loose games zul je bijna nooit hoeven denken gequarterd te worden (als je dezelfde lage hand hebt als een andere speler). Het kost je bijna nooit erg veel om gequarterd te worden in limit Omaha. Een van de belangrijkste spellen die je altijd in gedachten moet houden in loose games, is hoe je drie-quartered van de pot kunt krijgen met handen als nut low en een pair. Te veel zwakke spelers fixeren zich obsessief op gequarterd worden met dit soort hand in plaats van zich te richten op drie-quarters van de pot te krijgen hier en daar. De snelste manier om over een onnatuurlijke angst heen te komen om gequarterd te worden, is door gewoon de wiskunde op verschillende situaties toe te passen waar je een one-quarter krijgt. Het is bijna nooit veel verlies. Nu vergelijk dat met gelijksoortige handen waar je een three-quarter van de pot van verschillende grootte kunt krijgen. Je zult snel zien dat vele kleine verliezen die gequarterd worden, nu meer dan genoeg gecompenseerd zijn door een paar gelegenheden waar je three-quarters kunt oppikken.

Scooping. Bij high-Low Split poker gaat het om de pot te scoopen – het helemaal te winnen en het niet te delen. Veel zwakke en beginnende spelers denken dat ze behoorlijk spelen omdat zij zich op handen richten met A2 of A3, die de nut low maken. Deze handen zijn duidelijk speelbaar, en de helft van het brood is beter dan helemaal niets, maar dit is zeker niet waarom je Omaha moet gaan spelen (of Stud HiLo wat dat betreft).

Nogmaals, gewoon wat eenvoudige wiskunde te doen, is erg verhelderend. Het scoopen van een pot is gewoon twee keer zo goed als het te delen. Stel je voor dat je een vijfzijdige pot speelt. Iedereen zet $ 80 in. Als je de $400 pot deelt, krijg je $200 terug, een winst van $120. Maar als je scoopt, krijg je $400, een winst van $320. Dat is niet twee keer zo goed, het is 2.67 keer zo goed. In een driezijdige pot waar iedereen $80 investeert, krijg je $120 voor een winst van $40 als je deelt. Als je scoopt, krijg je $240 met een winst van $160 – vier keer zo goed als wanneer je deelt.

De echte reden om A2 handen te spelen is niet om het voordeel dat men de nut low maakt en een pot deelt. De reden om deze hand te spelen is omdat de andere delen van je hand hierdoor kunnen streven de pot te scoopen terwijl het soms de pot deelt. Als je A2 speelt, zul je eigenlijk enkele andere aspecten van je hand willen gebruiken, iets dat zal scoopen. A2 maakt het gewoon veilig voor je om te spelen, inclusief dat het je de kans geeft om backdoor straights en flushes te maken die je anders niet in de pot zou blijven om te maken. Dit gaat weer terug naar het opdrijven van de pot. A2 laat je de pot opdrijven in situaties waarin je A2BT met de nut flush draw hebt en de tafel is 4678. Je A2 laat je nog wat rondhangen voor de gutshot straigth draw en het laat je je nut flush draw agressief inzetten. Dat is waar het geld zit, niet in het delen van de pot met de nut low.

Vier kaart eenheden. De bovenstaande illustratie zou ook moeten helpen het standpunt te verduidelijken dat Omaha handen vier kaart eenheden zijn. Ondanks het “moet twee spelen” aspect van het spel, moet Omaha niet gezien worden als een zes twee kaart bezit. Als men dit doet, begrijpt men het spel eigenlijk niet. Het RGP Posts gedeelte op deze website, behandelt verschillende drogreden waaronder het Omaha punten telsysteem en de beginhand kaarten in het algemeen. Er zijn tal van redenen waarom deze systemen een slecht idee zijn maar een basis fout is dat zij Omaha handen als verschillende twee kaarten eenheden zien.

Het moet eenvoudig genoeg zijn om dat door te hebben terwijl 3r3h eigenlijk nutteloos is in Omaha bezit op zichzelf, maar als het gecombineerd wordt met een As2s wordt het nu een machtig aspect van een gecoordineerde hand! Als je 33 niet in samenhang met A2 bekijkt, is dat een ernstige fout.

Als men verder denkt dan het simplistische denken over beginhanden, dan is het kritisch om aan Omaha handen te denken als vier kaart eenheden na de flop. Je kunt As2s3rDr spelen, maar je zult met een flop van Ds9k2k eindigen. Voor de flop zal geen puntentelsysteem je Dr2s aspect van je hand een waarde toekennen, maar nu hier op de flop is het deel van je hele hand, en je moet denken in termen van hoe je twee paren hebt, een backdoor flush draw, een backdoor nut low draw, een backdoor wheel draw enz. Omaha handen zijn veelvormig en multidimensionaal. Zij moeten gezien en geanalyseerd worden als geïntegreerde gehelen, niet als losse delen. Een Omaha hand kan veel groter zijn dan de som van de delen, soms ook minder, maar Omaha handen zijn altijd vier kaarten.

Situationele analyse & beginhanden. Al het winnende poker verlangt oordelen die verband houden met de situatie. Sommige mensen haten dat gewoon. Ze willen gemakkelijke, eenvoudige antwoorden. Soms hebben moeilijke problemen gemakkelijke antwoorden, maar vaak is dat niet zo. Holdem is een institutioneler spel dan Omaha, maar daarom zijn oordelen die verband houden met de situatie vaak erg kritisch als ze nodig zijn in Omaha – zelf inspirerend. Bijvoorbeeld, bluffen is niet iets dat je vaak moet doen in losse spellen Omaha, maar er kan nog steeds een hoop winst gemaakt worden door te bluffen, gewoon omdat niemand denkt dat het een groot deel van het spel is!

De meeste spelers spelen een hoop handen in Omaha, meer handen dan ze in Holdem spelen. Het goede spel is omgekeerd. Echter, veel van de handen die je in Holdem speelt, zou je minder moeten spelen in Omaha. (Nogmaals, Holdem is een post-flop spel waar het spelen van rotzooi voor de flop vaak correct kan zijn naar de situatie.) Als je in een Omaha spel bent met mensen die dit concept overtreden zoals de meeste Omaha spelers dat doen, dan hoef je je maar te richten op het spelen van sterke handen en in de juiste situaties, een paar hoog speculatieve handen die voor de grote scoops gaan. Bij de laatste groep komt het neer op KKxx en DD met twee fatsoenlijke kaarten. Alle andere handen zouden eigenlijk A2, A3, Ax gekleurd moeten bevatten of enorm gecoordineerd moeten zijn (KDBT, DBBT, 2345). De zwakste hiervan zijn ook meer speculatief (zoals de drie voorbeelden). Ze zijn niet erg goed, en ze komen niet zo vaak, dus je wilt proberen te spelen voor slechts een inzet, maar als ze komen, dan verdien je er redelijk mee, dus in zwakke, losse spellen moeten ze gespeeld worden. In moeilijkere spellen zullen ze gewoonlijk gemucked worden.

Een erg goede, maar niet speculatieve hand als A23K met een suit op de Koning, zal 20 tot 50% vaker dan een toevallige hand scoopen, afhankelijk van het aantal spelers en positionele factors (en zal vaker delen dan willekeurige handen). Als je aan de button bent en niet raised met deze hand als iemand 'limps in', speel je miserabel poker. Aan de andere kant, je wilt normaal niet raisen under the gun met handen als A234 omdat je spelers wilt. Je wilt je allerbeste handen voor een raise spelen, je wilt een extra inzet inzetten als je kunt, maar soms kun je dat niet.

Een erg algemeen beginpunt voor lossere spellen is: AAxx, A2xx, Ax gekleurd, A3xx, vier kaarten tien of hoger (behalve trips), KK met twee fatsoenlijke kaarten. Dat is het meestal, maar er zijn bepaalde uitzonderingen zoals AksDs4. Bekijk ze niet als strakke regels. AK54 is een veel hogere hand dan A397 niet-verwant. Solide ‘one-way” handen zijn ok. Je wilt de hele pot winnen. Hoge kaarten winnen grote potten, maar ze hebben grote schommelingen.

Het eind van het begin. Gevorderd Omaha strategie gaat een beetje verder dan het bovenstaande, maar de meeste Omaha spelers gaan bij lange na niet zover als dat wij hier gaan. Zo gauw je correct denkt over je aanpak van het spel, zoals correct kijken hoeveel beter scoopen is dan delen bijvoorbeeld, worden gevorderde concepten duidelijker en je spel zal zich ontwikkelen en aanpassen.

Een grote reden waarom goede spelers slechte spelers verslaan in Omaha, is omdat goede spelers nadenken over het goede spel. Maak je geen zorgen om het verliezen van potten. Dat is defaitist tunnelvisie. Wees in plaats daarvan bezorgd om hoe je geld in krijgt als je de overhand hebt, keer op keer weer en laat dan de wiskunde de dingen regelen op lange termijn. Dat is Omaha. In ieder geval de introductie om het te doen...