Pokerstars

Pot Limit Omaha High Low Split

PLOmaha8

Pot Limit Omaha8 (PLO8) is weer een ander diertje dan de nauw verwante Limit Omaha HiLo en Pot Limit Omaha High. Het belangrijkste idee achter Limit Omaha8 is om passende beginhanden te spelen. Het belangrijkste idee achter Pot Limit Omaha High is positie, positie, positie. Natuurlijk hebben alle spellen veel concepten maar het belangrijkste concept van PLO8 is de inzetbaarheid van handen op de later straten, als de pot (en dus de inzetten) groter zijn.

Een van de redenen waarom PLO8 niet zoveel in casino's wordt gespeeld is omdat vaardigheid wint. Slecht spel en slechte spelers worden vernietigd en gauw ook. PLO8 spellen die slechts met goede spelers bemand zijn, zijn afschuwelijk slecht. Het spel wordt zinloos en vervelend. Het komt neer op het profiteren van extreem zeldzame meevallers (net zoals de hoogste full house die verliest tegen vier dezelfde kaarten).

Terwijl er niet zoveel zijn, zijn er enkele goede PLO8 spellen in een paar online kaartruimtes. Een van de redenen dat PLO8 online blijft bestaan is gewoom omdat online spellen de hele wereld hebben om spelers aan te trekken. Een andere reden is dat online PLO8 spellen een maximum hebben op het bedrag waarop spelers zich kunnen inkopen (buy-in). Dit uitbalanceren verzacht het speelveld enorm tegen het standaard pot limit verschijnsel van goede spelers die veel chips kopen en arme spelers die maar kleine stapeltjes chips kopen. Geld gaat naar waar het geld zit in het poker van grote inzetten.

De belangrijkste reden waarom PLO8 spellen zoveel meer online bestaan is echter: een hoog percentage van online pokerspelers overschat dramatisch hun niveau van bekwaamheid. Terwijl dit waar is voor alle online spellen, is deze overschatting intensiever in spellen met hoge inzetten. Middelmatige spelers denken plotseling dat zij God’s geschenk tot de pokerwereld zijn, de tweede komst van Bret Maverick als ze geconfronteerd worden met pseudo-moeilijkheden van PLO8 – veel kaarten, variabel/progressief inzetten. Het is een ding om een middelmatige jongleur te zijn. Maar het is iets anders om inderdaad een middelmatige jongleur te zijn die erop staat om met zeven brandende kapmessen te jongleren. (De andere online plaats waar middelmatige spelers zichzelf drastisch overschatten is bij heads-up spellen.)

Het eerste wat u dus moet begrijpen over online PLO8 spellen, is dat veel van je tegenstanders een slecht beoordelingsvermogen hebben als het gaat over waarde. Mensen met slechte inschattingsvaardigheden zijn goede mensen om tegen te spelen in pokerspellen met een hoge inzet. Dat begrip dient ten grondslag te liggen aan alles wat je in dit spel doet.

Je zult meer handen moeten spelen in de meeste PLO8 spellen dan wanneer je dat doet bij limit Omaha8 of PLO High (tenzij een spel een ongewoonlijke hoeveelheid pre-flop verhogingen heeft). Speculatieve handen die in Limit rotzooi zijn, kunnen redelijk winstgevend zijn in PLO8. De meest voor de hand liggende is 23xx. In Limit is dit de #1 inpak hand. In pot limit kan de hand gespeeld worden als je goed speelt, vanwege de geïmpliceerde actie die je zult krijgen. Vergelijk het volgende: het hebben van A2xx op een flop van 873 tegen het hebben van 23xx op een flop van A87. Je ZULT meer actie van de spelers krijgen die azen en achten of azen en zevens houden dan dat je dat krijgt van spelers die achten en zevens of achten en drieën houden. Ik heb een speler gezien die voor al zijn chips ging, terwijl hij de vierde verhoging op een flop als deze zette terwijl hij AAA had. Zelfmoord. Hij zette al zijn geld in alleen maar om het terug te krijgen. Azen hebben het magische vermogen om mensen slecht te laten spelen.

De meeste spelers fixeren zich te veel op het winnen van de pot. Als zij een stuiver in de pot doen, moet je verdraaid nog eens aan toe zowat een breekijzer gebruiken om ze ervan te weerhouden miljoenen erin te stoppen om die stuiver terug te bemachtigen. Goed PLO8 spel staat hier haaks op, en dat is waarom de meeste spelers niet geschikt zijn voor dit spel. Je moet gemakkelijk de meeste handen die je speelt folden. PLO8 is hoofdzakelijk een spel van homeruns. Grote pot. Grote voordeelposities. Grote inzetten. Je zult niet veel PLO8 dubbels treffen. Je wilt het niet verwisselen in een hoop potten. Je wilt vroeg eruit stappen of het goed vinden dat je uiteindelijk al je chips erin stopt. De enigste manier waarop je singles wilt treffen in PLO8 is door inzetten op de flop te maken die niemand callt. Dit kan op twee manier plaatsvinden. De eerste is duidelijk, je wed een hand die gewed moet worden en niemand callt. Je kunt geen revolver tegen iemands hoofd zetten en ze laten callen, dus neem je gewoon de pot en wacht je op de volgende keer. De andere kleine pot/enkeltjes om naar te kijken, zijn “orphan” potten, potten die schijnbaar niemand wilt. Dit zijn potten waarop je een inzet op kunt maken en dat is het. Geweldig als je de pot wint, als je gecalled wordt, dan trek je je terug en zelden probeer je verder te gaan om de pot te winnen. Een eenvoudig voorbeeld, de flops is DsBs9s. Je hebt Ar2r5hKs. Je hebt twee tegenstanders. De eerste tegenstander ‘checkt’. Jij zet in. Je zou deze pot hier meer dan de helft van de tijd gelijk moeten winnen. Als je gecalled wordt of geraised, geef je gewoon op. Je bluft deze potten, maar je bluft als je tegenstanders weinig hebben. Hun beetje verslaat toevallig jouw beetje.

Door in te zetten en de ‘orphans’ te nemen, moet u eigenlijk redelijk quitte poker spelen. De belangrijkste potten zijn die waar je winst probeert te halen. Ook dien je in te zetten bij orphan potten omdat je niet altijd alleen maar wilt inzetten als je een enorme hand hebt.

Terwijl inzetbaarheid het doorslaggevende concept is dat aan het werk is in PLO8, zijn er twee specifieke situaties waar je naar moet kijken: de freeroll en de 3/4. Het is de reden van het spel om in situaties te komen waarin je een van deze twee kunt doen.

De Freeroll. Terwijl 3/4-en belangrijk is, is freerollen dat nog meer. Freerolls komen in een verscheidenheid aan soorten, maar de meest gebruikelijke is dat je een gratis gok krijgt naar het geld van je tegenstander. (Voor praktische doeleinden, het idee van een freerol moet ook “bijna freerolls” omvatten, als bij een flop of DBT en je hebt AKDD terwijl je tegenstander AK22 heeft. Hij kan je verslaan door vier tweeën te maken, maar ondanks dat vermogen om een 1000-op-1 gok te maken, zullen we die bijna freeroll nog steeds als een “freeroll” aanschouwen.)

Enkele freeroll voorbeelden:
Flop - DsBrTk;  Tegenstander - AkKr2h3s;  U - AsKsDkBk
Flop - 3s4r5k;  Tegenstander - AkKr2hDs;  U - As2s7k8k
Flop - As8h7h;  Tegenstander - AhArKhDs;  U - 2s3s5d6k

In elk van deze voorbeelden is de trekking van uw tegenstander 100% dead. Hij kan je niet verslaan, welke kaart er ook komt in de turn en river. EN, je zult actie krijgen van de meeste tegenstanders die deze handen houden... vooral van slechte spelers die vaak met opzet voor al hun chips gaan, vooral met de eerste hand.

De Ace-high Broadway straight is gelijk aan wat 23xx is in Limit Omaha8. Zwakke spelers verliezen meer geld met deze hand dan met een andere. Goede spelers winnen hun geld wanneer ze deze handen ‘freerollen’. AK op een DBT flop, AD op een KBT flop, AB op eentje van KDT AT op eentje van KDB... dit zijn de handen die de volwassenen van de kleutertjes onderscheidt. Zwakke spelers begaan niet alleen zelfmoord op deze handen, maar ze kunnen ook niet begrijpen dat zij vaak de huidige nut handen vaak moeten folden alsof zij giftig zijn. Bij alle vormen van Omaha gaat het erom de beste hand te maken, en niet wat op het moment het beste is. Er is geen leider geld in poker. Het vermogen om de huidige voordeelhand te folden, is absoluut cruciaal bij PLO8... en gelukkig, kunnen de meeste spelers dat niet. Als je een van deze Broadway straights flopt, zul je zich misschien afvragen, “wat probeer ik nu te doen?” Als het antwoord is “Ik wil alleen maar dezelfde straight maken die ik nu heb", met andere woorden, je probeert een blank te trekken op de turn en een blank op de river, dan heb je niet veel van een hand.

Een ander soort freeroll is de “freeroll to a bluff”:
Flop - 6s7s8r;  Tegenstander - 9sTrBkBh;  U - As2h3r4k

In deze hand heeft geen van jullie een kans om een hand te maken die de ander zal verslaan. Grote vette nul. Maar je hebt een freeroll tot een river inzet waar je aanzienlijk geld zou moeten verdienen. Het doet er niet toe wat de actie op de flop of de turn is, als de river kaart op een board paar of een flush kaart komt (vooral als het een flush kaart is die met de board paart), zal een pot-grote inzet je tegenstander dwingen om te folden – en zelfs als hij callt, dan is dat ok omdat dat betekent dat hij je zal callen als je toevallig de flush of full house hebt.

Let er in dit voorbeeld op hoe belangrijk pot manipulatie is. Als je met opzet jezelf all-in inzet voor de river kaart, dan ben je een idioot. Je kans om geld te winnen is door de river (of turn) kaart in te zetten en een fold te krijgen. Je kunt geen fold krijgen als jij of hij all-in is! Aan de andere kant, wil je dat de pot zo groot mogelijk is zodat je een zo groot mogelijk inzet kunt maken om hem te laten folden. Er is een uitgesproken wetenschap in het krijgen van potten van de juiste grootte als je op een freeroll to a bluff bent. Merk ook op dat het beter is om de vergissing in te gaan om de pot niet groot genoeg te maken, en dus niet in staat te zijn om een inzet te maken die groot genoeg is om een fold te krijgen. Die fout is veel minder erg dan de fout dat een van jullie een all-in krijgt. Je kunt nooit winnen als iemand all-in is. Als je een river inzet kunt maken, het doet er niet toe tot welke grootte, dan zul je soms winnen. Zelfs als een pot $400 is en je slechts $100 kunt inzetten op de river, zul je nog steeds een percentage van de tijd die meer is dan de 0% van de tijd die je wint als een van jullie all-in is.

Een laatste freeroll voorbeeld is de duidelijkste:
Flop - 6s7s8r;  Tegenstander – 9kTrJsJr;  Jij - As2s3r4k

In tegenstelling tot de freeroll to a bluff, zul je hier zo gauw mogelijk al het geld in de pot willen krijgen. Je tegenstander kan je nooit verslaan, maar je zult hem wel hier en daar voor zijn. Let in het bovenstaande voorbeeld dat ik de handen zo bedacht heb dat je tegenstander een backdoor flush zou maken als het kwam, waardoor je mogelijkheid om een river kaart te bluffen die je geen winnaar zou maken, veel moeilijker zou maken. Stel je voor hij had die ruiten niet. Door hem nu all-in in te zetten en te winnen als je je schoppen flush maakt, GEEF je de kans OP om de pot te winnen via een freeroll bluff op de river als er een ruiten of tafel paar komt. Wat je hebt is TWEE freeroll kansen die tegen elkaar werken! Dit spel begint gecompliceerd te worden... :) Je hebt twee inzetbaarheidsproblemen hier die je uitbalanceren moet tegen je tegenstander, zijn inzetgewoontes, hoe hoog de stapeltjes chips zijn, hoe slecht je tegenstander speelt (een vreselijke tegenstander kan gemakkelijk de volgende hand zonder geld zitten, dus zou ik ertoe neigen hem all-in te laten zetten en hopen dat ik mijn flush maak en al zijn chips krijg, in plaats van naar een kleinere hoeveelheid chips te kijken via incidentele river bluffs als ik mis maar er een kaart komt die hij niet leuk vindt), enz.

Natuurlijk zijn niet alle freerolls zo duidelijk. In het voorgaande voorbeeld ben je kwetsbaar te worden ge-3/4-t door handen als A238. Je kunt de kaarten van je tegenstander niet zien dus krijg je zelden overduidelijke freerolls. Vrij duidelijke freerolls bieden zich echter niet alleen maar aan, je moet denken hoe je soms al aan het freerollen BENT terwijl je het niet weet. De freeroll zou het begrip in je voorhoofd moeten zijn... wat ook inhoudt: LAAT JE NIET FREEROLLEN! Op een 678 flop moet je 9TBB tegen bijna iedere inzet folden. Het is misschien het geld dat je eruit moet halen (nuts), maar je zult niet winnen (drawing dead). Je zult misschien veel chips moeten inzetten om een miezerig bedrag dat reeds in het spel is te delen. Je zult je misschien tegelijkertijd laten freerollen en 3/4 en met A29T.

Het folden van de ‘nuts’ is iets wat je vrij vaak moet doen in PLO8 en het hoeven geen hoge handen te zijn als BBT9. Op een flop van 8s7s6s zou je gewoonlijk Ar2rKhDh op de muck moeten tossen indien je een inzet aanschouwt. Laat je niet freerollen.

3/4-en van een pot. Alhoewel aanzienlijk gereduceerd door freerolls, is 3/4-en gebruikelijker. 3/4-en vindt gewoonlijk plaats als twee mensen beiden het nut laag hebben, maar het gebeurd ook soms als beide spelers dezelfde hoge hebben en eentje maakt een soort van laag. Een veel langere discussie dan waar we hier plaats voor hebben, het is duidelijk een enorme vaardigheid om in staat te zijn goed te oordelen wanneer je een 3/4 uitvoert, in tegenstelling tot wanneer je je laat 3/4-en. Sommige situaties zijn duidelijk, zoals wanneer je de nut flush met een nut low laat gaan, maar meestal zal je hand niet zo duidelijk zijn. Als je A238 hebt en de board is 348DK, krijg je dan de kans te 3/4-en of wordt je ge-3/4-d? Hoe zit het met 348D4? Zet je in op de pot? Maak je een kleinere inzet? Check? Raisen als een tegenstander een kleine inzet maakt? Er is een bodemloze put aan situaties en fijnigheden om te beschouwen, maar een speler die inzet terwijl hij aan het 3/4-en is en die checkt als hij wordt ge-3/4-d, zal het verdomd veel beter doen dan iemand die het andersom doet!

Evenals wanneer je de 'nut Broadway straight' hebt, zul je je moeten afvragen waar je naar drawt, en als je de nut low hebt, is het eerste wat je jezelf moet vragen: wat is mijn hoge hand? En dan, wat is de hoge hand die ik probeer te maken? Het nut low aspect van de hand is relatief onbelangrijk (zelfs als de meeste spelers zich op laag fixeren).

Het sleutelwoord in PLO8 is "en". Tijdens de showdown wil je kunnen zeggen, “Ik heb laag EN ...” Als er geen “en” is, zul je meestal niet veel hebben. “En” is waar je je op moet richten als je een nut low hebt. Als je geen “en” hebt, zal checken en zelfs check/folden vaak je juiste actie zijn. Begrijp me echter niet verkeerd, voor de showdown kan “en” het feit omvatten dat je naar een bluff speelt. Een onbeschermde nut low speelt prima tegen mensen die geen nut low hebben!

Juiste waarde inzet handen zoals two pair, wanneer je bijv. A24D hebt en de board is 478KD, of zelfs een paar als je A237 hebt en een board is 457KD, is een uitdaging waarnaar je moet streven. Het lezen van tegenstanders, vooral als je geen handen hebt, is een taak waaraan je altijd moet werken als je PLO8 speelt. “Beter wedden” terwijl je de 3/4 uitvoert en als je wordt ge-3/4-d, zou dat het resultaat moeten zijn van een eeuwigdurende studie van je PLO8 tegenstanders. Het is de voortdurende uitdaging dat iedere speler beter en beter kan spelen.

Een ding dat duidelijk moet zijn van zowel de discussie over freerolling en 3/4-en is de dramatisch belangrijkere rol die gekleurde kaarten spelen in PLO8 spellen vergeleken bij Limit. Je wilt “en”. Flushes zijn gewoon een andere manier om een inzetbare “en” te maken. En flushes worden nooit ge-3/4-d. Ze zijn goed of ze zijn het niet.

Naast hun waarde van 3/4-en, kunnen flushes gelijkspel (splits) in het winnen van de hele pot keren (scoops). Stel dat je de nut flush op de river maakt tegen een tegenstander die slechts de nut low heeft: Tafel - 4s5k8rKsDs;  Tegenstander - Ak2k3rBh;  Jij - As3s6r7k
In dit geval heeft de river kaart niets veranderd, maar nu kun je veilig een inzet maken ter grootte van de pot. Zeg dat de pot $1000 is en je zet dat in. Het beste wat je tegenstander kan doen, is de helft krijgen. Als hij callt, krijgt hij $500. Maar als hij besluit dat wanneer hij callt en ge-3/4-d wordt, hij $750 terug krijgt, kost hem het het callen van de $1000 inzet $250. Je zult je tegenstander laten folden in iets meer dan 0% van zulke situaties. Pure winst.

Stel je op dezelfde manier voor dat je As2s4rTk hebt. In dit geval verandert de river kaart weer niets. Je hebt je tegenstander reeds ge-3/4-d met een paar vieren. Maar hoe vaak kun je een 'value bet' maken op een paar vieren? Hoe vaak moet je een paar vieren PROBEREN value te betten? Door een veel inzetbaardere flush te maken dan je magere paar vieren, kun je nu de $1000 pot inzetten. Als je dat doet, als je tegenstander callt, verdien je een extra $250. En als hij niet callt, heeft de flush die je gemaakt hebt, je de $250 laten winnen die reeds in de pot was (zijn ¼ deel van de voor-inzet $1000 pot).

De handen worden beter inzetbaar als de kleuren overeenkomen, en het zorgt ook voor een andere manier om je een “en” te maken. As2s3r4r is een veel winstgevendere hand dan As2k3r4h. Als je het gewoon kon wensen wat je zou krijgen, zou je je kaarten altijd verwant in kleur laten komen en je tegenstanders altijd niet-verwante (offsuit) kaarten wensen. Loop niet in de val waar sommige onervaren spelers inlopen als zij “action-killing flops” zien van drie van dezelfde kleur. Zij komen tot de verkeerde conclusie dat kleuren niet veel opleveren. Dat is dom. Potten op de flop zijn relatief klein. We geven niet veel om ‘on-the-flop’ potten. We geven erom in een positie te zijn om handen op de river in te zetten als de pot en de inzetten het grootst zijn. De duidelijkste uitwisseling van geld/waarde vindt plaats bij het maken van een flush op een river boards in PLO8. Je kunt geen gelijkspel spelen met flushes, er is slechts een winnaar. En inzetten/pseudo bluff kansen bieden zichzelf aan waar puur lage handen hoge handen uit de pot kunnen verslaan. Het is een oversimplificatie, maar het kan beweerd worden dat als je niet verwante kaarten hebt, je wilt dat de pot besloten wordt op de flop en turn, als je verwante kaarten hebt, je actie wilt inzetten op de river -- en nogmaals, het geld in het spel zit hem in het maken van river inzetten als de pot en mogelijke inzetten het grootste zijn.

PLO8 is niet een spel om veel van je langdurige aandacht op te richten als een speler omdat als er een spel is dat NIET het spel van de toekomst is, dan is het dit. Maar als het spel gespeeld wordt, en niet-goede spelers betrokken zijn, vertegenwoordigt het een uitstekende kans om solide, positieve pokerverwachtingen door een paar sleutelconcepten toe te passen: inzetbaarheid, “en”, verwantschap kaarten, 3/4-en, freerollen.