Pokerstars

Texas Holdem Grondregels

Grondbeginselen voor het spelen

"Machines begrijpen het offeren niet, net zo min als imbecielen."
-- "Chief" in Hardware (over schaken)


Samen met de drastische toename in populariteit van poker in het algemeen, en Texas Holdem in het bijzonder, komt een vloedgolf aan nieuwe spelers die misschien geen nieuwelingen zijn tot poker zelf, maar die zeker beginners zijn in vergelijking tot de ervaren spelers. Deze beginnende spelers zijn aanzienlijk beďnvloed door wat zij op televisie hebben gezien. Terwijl dit wel te gek is, heeft het van een praktisch standpunt enkele rampzalige gevolgen voor de beginner.

Om het grof te zeggen, als je Tiger Woods met een ijzer-3 een scherpe hoek ziet slaan, of over een zandbak en het blijft dan op een stuivertje op de green liggen, nouja, probeer het maar niet na te doen hoor. Dat wil niet zeggen dat alle pokershows die op televisie te zien zijn, het niveau hebben van Tiger Woods. Verre van dat. Sommige spellen op TV zijn hopeloos – al is het maar omdat zelfs de beste spelers soms vreselijke spellen spelen.

Daar waar nieuwelingen aan moeten denken is dat de poker handen die we op TV zien niet goed vertegenwoordigen wat een goede pokerspeler uitmaakt. In de eerste plaats beheersen de werkelijk goede spelers in alle disciplines van het, de grondbeginselen. Ted Williams, Magic Johnson, Earl Anthony, Cheryl Miller, Joe Montana, Martina Navratilova... al deze mensen hebben uren en uren besteed om de grondbeginselen te leren zelfs NADAT ze superstars waren. In feite offeren goede spelers veel van hun tijd op om die grondbeginselen te verbeteren waarin ze niet bijzonder goed zijn.

Net zoals ieder ander spel, heeft Texas Holdem grondbeginselen die niet erg opvallend of duidelijk zijn, maar die wel beheerst moeten worden (en voortdurend bedreven moeten worden) voordat voortreffelijkheid kan worden bereikt.

Discipline. Je kunt niets beginnen met vaardigheden als je niet de middelen hebt om het af te maken. Als je weet dat je niet moet oplichten, maar je doet het toch, dan is je discipline waardeloos. En jij bent waardeloos als pokerspeler vergeleken bij de pokerspeler die je zou kunnen zijn. Je bent misschien nog steeds beter dan de gemiddelde, maar je bent maar een schaduw van wat je zou moeten zijn. Het is bijna onmogelijk om te hard aan je discipline te werken.

Inzetten. De inzet is de atoom van poker. Chips zijn elektrons en protons, maar de inzet is de bouwsteen van al het goede en slechte dat plaatsvindt in poker -- dat wilt zeggen, als je voor geld speelt. Als je speelt om je ego behoeften te strelen in plaats van geld te winnen, dan heb je andere prioriteiten en ben je per ongeluk op de verkeerde website terecht gekomen. Alle begrippen van poker ring games [aan volle tafel] draaien om de inzet. (Toernooien zijn anders. Het begrip van toernooien dat zich niet laat overdragen naar ring spellen is overleven en de enigste winnaar te zijn.) Je probeert niet de pot te winnen. Je probeert de beste van alle inzetten te krijgen. Je probeert geld te wedden, inzetten te maken, met een mathematisch belovende verwachting. Dit brengt met zich mee dat men een incidenteel doel heeft potten te winnen, maar het is niet het hoofddoel en zeker niet het brandpunt van onze inspanningen. We willen gewoon ons geld erin krijgen en de overhand hebben. Winnen of verliezen, goed geluk of pech, dat is waar het werkelijk om gaat. Laat de slechte spelers zich maar op de resultaten fixeren. Jij zult je aandacht richten op de goede handelingen.

De grondslag van de grondbeginselen is het dat je de discipline hebt om ten alle tijden (ongeveer) het juiste te doen.

De blinds. Poker is het spel van de denkende mens. Als inzetten gemaakt worden zonder na te denken, of het nu door slechte spelers is of “gedwongen” door spelregels (zoals blinds of antes), is dit het wezenlijke geld dat op het spel staat tijdens de wedstrijd. Bij een diepzinnig spel moet men de aandacht aanzienlijk richten op de inzetten die onnadenkend zijn gemaakt. Val de slechte spelers aan en val de blinds aan. Diepzinnige spelers hebben een voordelige positie ten opzichte van semi-diepzinnige spelers, maar diepzinnige spelers hebben enorm voordelige posities bij inzetten die gemaakt zijn door niet na te denken (nogmaals, door gedachteloze/slechte spelers of door een speler die gedwongen is door de regels om de inzet te maken).

Limit versus No Limit. Het meeste dat op televisie getoond wordt van de Holdem is No Limit Texas Hold'em toernooi poker Dit is zo verschillend van het Limit Holdem ring spel poker als twee dingen van dezelfde species maar van elkaar kunnen verschillen. Veel van de winnende tactiek die in No Limit gebruikt wordt, is oftewel nutteloos of heeft een averechtse uitwerking in Limit Holdem ring spellen. Een kettingzaag gaat beter door dingen heen, maar voor sommige dingen is een botermesje meer geschikt. Alleen maar omdat je een ervaren houthakker er een enorme eikenboom mee hebt zien omzagen, betekent nog niet dat je een kettingzaag moet gebruiken om boter te snijden.

Begin handen. Een van de grondbeginselen van Texas Hold’em waar het minst over wordt nagedacht, is de fixatie die beginnelingen hebben op begin handen. Hold’em is meer een post-flop spel dan een pre-flop, maar beginnelingen en middelmatige spelers fixeren zich op het volgen van de richtlijnen over begin handen. Zonder te leren begrijpen waarom je een bepaalde hand speelt, en hoe je het na verschillende soorten flops van plan bent te spelen, mis je het punt van het spel volledig. Leer waarom en hoe je handen moet spelen, en niet gewoon wat je moet spelen.

Grondbeginselen winnen bij balspellen en poker spellen en allerlei soorten spellen. Laat de sukkels maar lunch proberen te kopen met hun ego’s. Je zult je moeten richten op de grondbeginselen van het maken van diepzinnige inzetten als je de bovenhand hebt en dan kun je je focussen op het kopen van lunch van je winst – winst gegeven door de slechte spelers, de ego spelers en de spelers die gewoon niet genoeg op de grondbeginselen werken.