Pokerstars

Online Poker Tells

De gedragstaal van Online Poker

Poker hints worden de lichaamstaal van poker genoemd, maar bij hints gaat het nooit zomaar om lichaamstaal. Online spelers hebben geen lichamen om hun gedachten te bedriegen, maar acties doen dat wel. Het verklappen van hints is gewoon de handeling van onoplettend informatie verraden. Je hoeft niet gezien te worden of er zelfs een lichaam voor te hebben.

Het geven van een hint kan elke activiteit zijn die nuttige informatie aan je tegenstanders openbaart. Ik schreef het eerst over online poker hints rond de eeuwwisseling, de steentijd van online poker. Een van de hints die ik toen noemde was De tijdrekking. Toentertijd was De tijdrekking de op komische manier meest duidelijke, voorspelbare acties die uitgebuit kon worden wanneer online spelers op hoogstens twee tafels speelden. Onervaren spelers zouden tijd rekken voordat ze de river inzetten als ze een machtige hand hadden, alsof ze niet zeker wisten wat ze moest doen. Vele jaren later wordt De tijdrekking net zo vaak gebruikt door de meer ervaren spelers als een omgekeerd geheim om te proberen net te doen alsof ze kracht hebben. Dit maakt de Tijdrekking redelijk onbetrouwbaar, maar het is desalniettemin een geheim. Het is gewoon veel moeilijker om te ontcijferen wat het betekent.

Ook nu dat sommige spelers zoveel als acht spellen tegelijkertijd spelen, komt langzaam spel vaker voor. De waarde in het observeren van een Tijdrekking komt nu voor als een speler met zijn gebruikelijke inzetpatroon breekt. Bijvoorbeeld als een speler duidelijk heeft gespeeld -- schijnbaar met een goede verbinding en terwijl hij slechts een spel speelt -- maar dan plotseling in een Tijdrekking gaat, dan zal dit bijna altijd iets betekenen. Aan de andere kant, als een speler die langzaam heeft gespeeld, plotseling prompte inzetten maakt zo gauw het zijn beurt is, dan betekent dat ook iets. Het zal niet dezelfde betekenis hebben in alle gevallen, maar als men zich gewoon bewust is dat een tegenstander zijn gewone gedrag heeft gewijzigd, zal dat bijna altijd helpen de rode vlag voor je ogen te doen zwaaien.

Het analyseren van inzetpatronen maakt een enorm deel van het spelen van winnend online poker uit: snelheid of inzet, call of raise, grootte van inzetten in de pot limit of no limit. Een groot percentage van online spelers zijn nu regelmatige spelers. Zij spelen vaak, wat betekent dat zij in ritmes of gewoonten vervallen. Hun standaard ritmes kan worden uitgebuit, maar enige afwijking van de norm vertegenwoordigt de belangrijke momenten waarop men zich moet richten. Je wilt niet iemand’s all-in inzet callen als zij afwijken omdat ze de nuts hebben, maar je wilt callen als zij afwijken omdat ze een mislukte draw hebben in een belangrijke pot... en je wilt niet stom zijn over het feit dat ze zijn afgeweken!

De bombast. Veel online poker hints zijn het resultaat van slechte spelers die je vertellen dat ze nog slechter gaan spelen dan normaal. Wat lief van hen. De duidelijkste van deze aankondigingen is de Bombast. Gebrekkige spelers gaan op tilt in allerlei soorten poker spellen en online is er geen uitzondering. Het geval bij online is dat luidruchtige personen en bullebakken niet kunnen staren, hun ogen kunnen verdraaien of andere kleinerende lichamelijke handelingen kunnen uitvoeren. Maar via de chatbox KUNNEN ze hun tegenstanders beledigen. Ze kunnen niet zeggen “verander het kaartspel” maar ze kunnen tieren over de software waarmee geknoeid zou zijn tegen hun spel op het niveau van genie.

Waar het op neerkomt is dat een speler die begint te tieren over stomme tegenspelers of software waarmee geknoeid is, net zo goed met paarse koeieletters op zichzelf kan verven: “Ik ben op tilt.” Naast duidelijk vreselijke tegenstanders, zijn mensen die tieren DE spelers die men in ieder spel moet aanvallen, meer nog dan duidelijke spelers van meerdere tafels. Je wilt tegen mensen spelen die op tilt zijn, maar je wilt er zeker van zijn dat je ze niet van de tilt afhaalt door een zwakke hand te spelen die hun weer rustig maakt. Ga je gang en stimuleer beledigende spelers in de chatbox. Dit zijn bijna altijd spelers die zich beter voelen dan jouw en ze spelen aanzienlijk slechter als ze verliezen dan wanneer ze winnen. Ze zullen vaak het spel bepalen. Waardeer de mensen die tieren. In winnend poker draait het voor een groot deel om het verslaan van mensen die stom doen. Mensen die tieren staan bovenaan de lijst.

Chat herroepen. Terwijl het niet een onderdeel van het tieren is, heeft een gering aantal online spelers op de plaats van hun locatie iets dergelijks staan als "chat herroepen" omdat de kaartruimte hun chat privileges blokkeert voor een eerder gemaakte onvolwassen of brutale chat uitbarsting. Als we een van deze spelers zien die ons moeten vertellen dat hun chat herroepen is, weet je dat je met een onvolwassen persoon te maken hebt. Zij zullen ook veel eerder op tilt slaan (alhoewel dat niet nodig is, ze kunnen ook hun chat herroepen hebben vanwege racistische of vrouwvijandige praatjes). Als de meeste chat herroepen spelers een pot verliezen op een lelijke manier, WEET je dat ze hun tegenstander idioot of erger willen noemen. De WIL om te tieren. Ze WILLEN beledigen. Ze willen de tilt-impulsen die ze voelen maximaliseren. Je kunt hun zelfs nog verder drijven door iets als “mooie hand” tegen de winnaar te zeggen. Je moet de stoom van het icoontje van de speler waarvan de chat herroepen is, kunnen zien opstijgen.

De Glunderaar. Terwijl het niet helemaal waar is, zijn de spelers die glunderen nadat ze een pot hebben gewonnen, normaal de zwak-strakke verliezers op lange termijn. Iemand die regelmatig wint, hoeft de aandacht niet naar dat feit te trekken. Iemand die zelden een beduidende winnaar is en de aandacht naar dat feit moet trekken, zal onzeker zijn en zwak spelen. Glunderaars kunnen veel gemakkelijker overbluft worden nadat ze beginnen te glunderen, omdat ze het haten dat ze nu verliezers lijken. Ze vinden het niet erg op de flop te folden, of op de turn als een overkaart komt, omdat ze dan net kunnen doen alsof ze uitgezogen werden. Maar ze haten het als ze verslagen worden op de river door een tegenstander met een betere hand. Glunderaars kunnen op een mega-tilt gaan als beginnen te verliezen na het glunderen, maar veel vaker verstrakken ze en genieten ze van hun moment. Ze krijgen het niet vaak.

De zeurkous. Chatbox-zeurende spelers zijn anders dan de bovenstaande. Mensen die in het openbaar zeuren tegen een groep vreemden die het niet interesseert, zullen heel waarschijnlijk gewend zijn aan het zeuren. Met andere woorden, een zeurkous zal niet gauw op tilt gaan bij het verliezen. Een variatie van de Zeurkous is de Uitdager, die zeurt “laat ons heads-up” spelen iedere keer dat iemand hem twee handen achter elkaar verslaat, of drie of meer lelijke handen per uur. Maar dit soort zijn serieuze, langdurige verliezers.

De genie. Iedere speler die denkt een les te moeten geven over hoe men moet spelen en dan grof de fout ingaat, is een korte termijn doel. Deze spelers blijven bijna nooit lang, zijn vaak ‘maagden’ en kunnen nooit voor lange tijd uitgebuit worden.

Online hints geven je bijna altijd informatie, maar verwar niet "het betekent iets" met "het betekent hetzelfde in iedere situatie." Het gebruik van “in turn” inzet knoppen is een goed voorbeeld. Het gebruik van auto-check betekent bijna altijd een zwakheid, maar de auto-bet en auto-raise buttons kunnen een andere betekenis hebben afhankelijk van de straat waar het inzetten plaatsvindt. Auto-raise voor de flop is zeker altijd een teken van echte kracht (tenzij een speler een maniak is of duidelijk op tilt is). Auto-raise op de flop zal vaker een teken zijn van valse kracht, waar iemand probeert een middelmatige hand te beschermen.

Sommige hints worden overgedragen van casino poker, net als een speler ongeduldig de blind uit de positie neemt of net voor het moeten nemen van de big blind de volgende hand. Andere hints zijn pure schepsels van online poker, alhoewel misschien niet perse hints, zoals het gebruik van statistieke programma’s om de flop percentage te zien van een tegenstander.

Wanneer je online speelt, kun je je tegenstanders niet zien, maar je kunt zien wat ze DOEN. Net als bij de rest van ons leven doet het er alleen maar toe wat mensen werkelijk doen. Hoe ze handelen, onthult hun zelfvertrouwen, vaardigheid, ruggegraat, volwassenheid en onverstoorbaarheid. De inzethandelingen en het chat gedrag van tegenstanders biedt een goudmijntje aan informatie die je tegen hen kunt gebruiken. Het zal niet gemakkelijk zijn om online hints te ontcijferen, maar daardoor zijn ze nog belangrijker.